Coaching voor senioren

Coaching voor senioren

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

De winter van het leven

Oudere mensen die zoveel seizoenen hebben meegemaakt weten wel dat ook het leven “de seizoenen” echt kent. Eens we ouder worden, belanden echt wel in de winter. Winter is stilte, … Mijmering. Als senior worstel je met heel wat vragen en je kan je hierin bijzonder eenzaam voelen. De levenskwaliteit gaat achteruit, het levenseinde nadert, de generatieverschillen zijn groot. De medische zorgen en vaak grote problemen … en complexe administraties worden een realiteit op zich. Je verliest bovendien tal van mensen waarmee je het leven deelde. Die jij goed kende en die jou goed kenden. Vaak is een vaste levenspartner zachtjes aan het wegglijden of reeds gestorven.

Kortom, er zijn tal van nieuwe uitdagingen op emotioneel vlak, praktisch, organisatorisch, financieel en fiscaal vlak en op gebied van regeling van levenseinde, nalatenschap aan ‘jouw relaties’ die je achterlaat Je zoekt naar oplossingen en uitwegen nu het erop aankomt je te herorganiseren. Kan het nog thuis? Hoe dan? Wat is een duurzame oplossing voor de plotse opeenstapeling van je praktische problemen ?

Bij mij kan je terecht met je verhaal en al die onzekerheden, je emoties en je heimwee. Er zijn ook de taboes … en ruimte daarvoor. Soms pijnlijke kwesties je je met je meedraagt en misschien nog beter wil verwerken. Misschien is er nog een schuldgevoel blijven hangen waarvan je je wil bevrijden. Zo kan je meer “peace of mind” vinden, mentaal welzijn vinden en veerkracht die je gezondheid bevordert.

 

Je hebt het gevoel er alleen voor te staan

U hebt het gevoel er “alleen” voor te staan … Zelfs met uw partner die er nog is naast u en die u goed kent. Iets haalt een mens serieus uit balans:

  • Een oude pijn/relatiebreuk met één van uw kinderen houdt u bezig en er is geen ontknoping in zicht.
  • Uw eigen fysieke achteruit gaan en de “beperking” ondermijnt uw motivatie en geeft je een leeg gevoel.
  • Achter jouw stoere façade zit jouw schrijnend levensverhaal, een leefwereld van vroeger en veel oud verdriet.

 

Nooit te laat om te ….

Een leven lang staan wij als mensen in relatie tot onszelf en tot zovele anderen. Levenslang zoeken wij betekenis  en willen wij begrijpen. Betekenisvolle relaties maken ons leven langer, gelukkiger en gezonder. Vertrouwensvolle goede relaties zijn echter niet steeds zomaar te grijpen; er staat een moeite en inspanning tegenover.

Dus. Nooit te laat om te denken, om te voelen en om te ervaren. 

Nooit te oud om zelfkennis op te doen, om elkaar beter te begrijpen, om intenties te erkennen, een gemis of verlies te benoemen, een relatiebreuk te bespreken, de toekomst te bespreken, …

Het wordt lastiger, maar “mogelijkheden” zijn er nog wel om jouw levensgeluk vorm te geven en jouw weerbaarheid te verhogen !

 

 

Lastige periodes doormaken

“Mijn partner is gestorven en nu sta ik alleen. Hoe heeft mijn leven nog betekenis als ik niet voor iemand kan zorgen ? Zorgen voor iemand is het énige wat ik kan en waar ik voor leef.”

Elke mens kent kantelmomenten en ondergaat rouwprocessen in zijn/haar leven. Niemand krijgt een effen pad zonder hier en daar een obstakel. En dan zijn er de obstakels op het einde van het pad ! De laatste loodjes wegen het zwaarst ! Senioren willen uiteraard deze winterperiode van het leven in waardigheid dragen... 

Een duwtje in de rug nodig ? 

Als Coach en Familiaal Bemiddelaar ga ik met jou individueel aan de slag of met diegene die je mee in gesprek wenst te nemen.

“Mijn kinderen maken zich constant zorgen over mij en ik heb het gevoel dat ze gewoon “mijn vrijheid” willen afnemen … dicterend optreden en het voor zichzelf gemakkelijk maken. Hun inmenging en bezorgdheid is enkel in functie van hun eigen belangen. Wat moet ik hiermee ?” 

 

Je staat er niet alleen voor! 

Laat toe om zorgzaam om te gaan met wat je bezig houdt.

Wat je al jaren dwars zit en je nu graag wilt loslaten… Kom erover praten en vind innerlijke rust. 

Harmonie die jullie zoeken in je relatie ! Nu zoveel jaren reeds samen … en veel intensiever dan ooit tevoren  “constant samenleven” creëert teveel spanning, ruzie en onvrede.

ð  Een sereen gesprek met een familiaal bemiddelaar kan heel wat “opluchten”.

 

Achterom kijken is moeilijk – in de toekomst kijken nog moeilijker …

Senioren krijgen weliswaar een massaal “aanbod” aan mogelijkheden om actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven, om bij te blijven, om uit hun eenzaamheid te komen. Maar persoonlijke begeleiding met aandacht en zorg is beperkt. Voor echt persoonlijk maatwerk dat bij jouw behoeften aansluit kan je telefonisch contact nemen. We zien wat een persoonlijke ondersteuning inhoudt en hoe je kan verder geholpen worden.

Uw vertrouwelijke gesprekspartner en klankbord

Ouder worden betekent constante confrontatie met “verlies-situaties”. Het hoort bij het leven en bij mens-zijn. Soms verloopt het traag; soms verloopt het zeer snel. Mensen die aanvankelijk zich nog goed kunnen beredderen, worden vrij plots zorgbehoevende bejaarden. De dag van gisteren waar alles nog ging is ver weg... Vanaf een bepaalde leeftijd enkel afbouwen en “afgeven”. Ook de persoonlijke behoefte aan steun krijgen hoort bij ons mens-zijn. Hierbij voelen we ons onwennig en onzeker. We willen zelfredzaam zijn. En zoals we het steeds gekund hebben: het allemaal zélf oplossen. Maar geen nood. De hulplijn is er !!

Overweeg een aantal individuele gesprekken die voor jou een hefboom zijn naar meer ademruimte en positieve energie:

Teveel eenzaamheid en isolement, onmacht en verdriet. Niet iedereen kan evengoed overweg met het gevoel niet meer mee te tellen na het pensioen. Of de dagelijkse zorg en fysieke last van een zieke levenspartner weegt soms en is uitputtend. Zoveel gedachten, zorgen en bekommernissen en vaak angsten die moe maken overdag en uit de slaap houden ’s nachts ! Goede coaching-gesprekken brengen rust in de stroom van gedachten. We stippelen een stappenplan uit om elke bekommernis en elk obstakel in het juiste perspectief te plaatsen en aan te pakken.

Je achteruitgang wat verbergen voor je dichte familie en vrienden is een normale reactie. Het is op zich niet erg dat er meer gesukkel is dan vroeger; zolang er maar afspraken zijn met de bezorgde familieleden. En dit in samenspraak met bijvoorbeeld een familiaal bemiddelaar. Over “de stap” die dan ooit gezet wordt àls het niet meer gaat om alleen te wonen in de ouderlijke woning…. Het is in ieders belang dat er tijdig gesproken wordt op een serene manier over de organisatie van extra hulp zodra die nodig is. Zodat er “een plan” is. De familie die je wil steunen wil graag tijdig al het nodige bedenken en dus pro-actief zijn. Dit neemt de zorgen weg.

 

Familiale bemiddeling

60 plus en u wenst goed geïnformeerd te zijn en ook uw familie informatie te geven ?

Wegwijs en tactvolle begeleiding bij bespreking van het gevoelige thema “wat als ik veel zorg nodig heb”. Overleg rond het verblijf en wie/wat/hoe zal die zorg zijn… Wie zal wat doen? Bemiddeling rond “zorgvolmacht” met familie/mantelzorgers en bespreking van levenseinde.

Want u voelt het belang om zelf de zaken in de richting sturen die u wenst én tegelijk te spreken met uw familie.

 

Samen op gesprek komen met een 3de partij die jullie dialoog vooruit helpt in de goede richting

Dagdagelijks geschillen en discussies bij oudere koppels. Teveel spanningen in huis en een soms zeer vermoeiende sfeer…. Een signaal dat veel gegeven wordt. In de intieme sfeer van het “samen huis houden” liggen vaak veel bronnen van frustratie en stress. Overweeg als koppel om in een vertrouwelijk kader te spreken over de relatie en te zoeken naar meer harmonie.

 

Een familiale opstelling of dialoog met u als bejaarde en een aantal kinderen/vertrouwenspersonen 

Hoe een evenwicht tussen zelfbeslissingsrecht/uw autonomie (waar u ten volste recht op hebt) en de “intentie” van uw volwassen kinderen om voor u te zorgen en een oogje in het zeil te houden. Vanuit een gevoel van medelijden, respect en verantwoordelijkheid bij de familie dat er voor u “goed” gezorgd moet worden.

 

Toegankelijkheid en tegemoetkoming mutualiteit

De vertrouwelijke gesprekken vinden plaats in Haacht (Tildonk), Zemst, Herent en Leuven. Ik hoop dat mijn dienstverlening voor jou toegankelijk is en doe in elk geval mijn best daarvoor. Want het gaat erom dat u zich geholpen voelt en er voor u iets verbetert.

Honorarium voor een sessie van 1.5 u bedraagt 85 €. Komen jullie als koppel of met een mantelzorgers erbij (of andere betrokkene), dan bedraagt het tarief 95 €. Familieleden zijn dus zeker ook welkom. 

In een eerste gesprek toetsen we alle verwachtingen af; bij het éérste telefonische contact kan bekeken worden of het noodzakelijk is dat ik “aan huis” kom. Indien het passend is en u enthousiast bent, kunnen de gesprekken buiten plaats vinden bij mooi weer. We zitten buiten of wandelen. We bekijken de mogelijkheden van je mutualiteit en de tegemoetkoming.

Vragen staat vrij !

Mocht er nog iets onduidelijk zijn, dan geef ik je graag meer toelichting. Ik ben er immers voor jou. Neem gerust even contact op. Liefst telefonisch via 0484/771.091.

 

Over Trajecten

Trajecten is mijn persoonlijke getuigenis rond positiviteit, vertrouwen en moed. In enkele specifieke domeinen draag ik als psychologe graag mijn steentje bij aan de verzachting van onze samenleving. In de rol van coach en bemiddelaar ondersteun ik mensen naar meer geluk, gezondheid en duurzaamheid.

Contact info

Consultaties

  • MaandagOp afspraak
  • Dinsdag13:00 - 22:00 @ Het Appèl in Zemst (Mechelen)
  • Woensdag16:00 - 21:00 @ De Kruin in Tildonk (Haacht)
  • Donderdag16:00 - 21:00 @ De Kruin in Tildonk (Haacht)
  • VrijdagOp afspraak
  • Zaterdag13:00 - 20:00 @ Het Appèl in Zemst (Mechelen)
  • ZondagOp afspraak
© 2018 Trajecten. All Rights Reserved. Designed By TaG-webdesign